Sensorische tast activiteiten ookwel ‘sensory bins’ genoemd zijn een leuke manier om kinderen te laten werken met diverse materialen en hun tast-zintuig te ontwikkelen. Sensory bins bevatten tast materiaal zoals zand, klei, water, textiel of papiersnippers en vaak ook ander speelgoed om het spel wat interessanter te maken. Dit is natuurlijk ook een goede manier om het thuisonderwijs wat leuker te maken.
Waarom met sensory bins spelen?Zoals u in eerdere blogs heeft kunnen lezen verwerkt iedereen prikkels uit ieder zintuig op een andere manier. Kinderen (en volwassenen) hebben vaak voorkeurszintuigen. Deze zintuigen geven voor het kind een prettige prikkel en helpen vaak om andere (mindere fijne prikels) beter te verwerken. Tast is in veel gevallen een voorkeurszintuig, om die reden zijn sensory bins voor veel kinderen geweldig speelgoed.
Deze manier van werken geeft kinderen de mogelijkheid bekend te raken met veel verschillende materialen. Daarnaast is dit een leuke manier om andere vaardigheden (zoals schrijven, rekenen of de fijne motoriek) te oefenen op een leuke en speelse manier.
Wat als mijn kind gevoelig is voor tast prikkels?
Geen paniek, ook voor kinderen die tast een lastige prikkel vinden zijn deze activiteiten geschikt. Als uw kind het vervelend heeft om vieze handen te hebben, afkeer heeft tegen klei, zand en/of vingerverf dan kunnen sensory bins helpend zijn om deze prikkels makkelijker te gaan verwerken. In dit geval is het belangrijk om de volgende punten mee te nemen:
-Maak er een positieve en vrijblijvende ervaring van
-Begin bij materiaal waarvan u weet dat uw kind er tegen kan (droge rijst is bijvoorbeeld minder intens dan vingerverf of scheerschuim)
-Combineer het tast materiaal met lievelingsspeelgoed. Denk bijvoorbeeld aan rijst scheppen met een graafmachine, zodat uw kind het materiaal niet direct vol aan hoeft te raken.
Hoe maak ik zo’n sensory bin? Als uitgangspunt neemt u een ondiepe box, een deksel met opstaande rand of een bakplaat met opstaande rand
-Vul deze met tast materiaal
-Voeg speelgoed of een activeit toe zoals letters schrijven, speelgoedbeestjes opgraven of een pincet en kleine figuurtjes. In uw kast kunt u al heel veel materiaal vinden om sensory bins mee te vullen. Denk bijvoorbeeld aan:
-Droge rijst, bonen of mais
-Suiker of zout (dit werkt goed ipv zand om in te schrijven)
-U kunt zelf klei maken met ingrediënten die u waarschijnlijk al in huis heeft, dit is meteen een leuke activiteit tijdens de lockdown. -Papiersnippers (uit de versnipperaar)
-Ijsblokjes
-Vingerverf, klei, zacht knutsel materiaal (raggers, van die zachte bolletjes)
Zelf vulling maken
Drie leuke vullingen die u samen met uw kind kunt maken zijn gekleurde rijst en zelfgemaakte klei of kinetische zand. Hieronder kunt u de werkbeschrijving hiervoor vinden.
Gekleurde rijst, benodigdheden:
-Droge rijst
-Kleurstof (voor voeding)
-Een plastic zakje
-Optioneel essentiële olie om een geurtje toe te voegen
1) Doe wat rijst in een plastic zakje, zorg dat het zakje nog makkelijk dicht geknoopt kan worden
2) Voeg een beetje kleurstof toe, begin met een klein scheutje of een halve theelepel. (Indien u geur-olie gebruikt voegt u dat tijdens deze stap toe)
3) Knoop het zakje goed dicht en meng alles door elkaar tot alle rijst gekleurd is. 4) Strooi de rijst uit over een bakplaat en laat dit in de oven 15 minuten op 80 graden drogen. Dit zorgt er voor dat de rijst niet zal afgeven.
Zelf klei maken, benodigdheden:
-Bloem of maizena
-Water
-Zout
-Olie (baby olie of olie om mee te koken zoals zonnenbloemolie)
-Optioneel: kleurstof, glitters en essentiële olie
1) Meng 1 kopje bloem of maizena een half kopje water en een kwart kopje zout. Afwegen kan ook, u gebruikt dan 135 gram bloem, 200 gram water, 70 gram zout.
2) Voeg een eetlepel olie toe en meng alles door elkaar
3) Voeg nu eventueel kleurstof, glitters en de geur-olie toe en kneed het geheel goed door elkaar.
Zelfgemaakte klei met glitters
Kinetisch zand maken, benodigdheden
- Zand (schoon speelzand of decoratie zand)
-Kleurstof -Water -Maïzena
1) Gebruik 2 delen zand, 1 deel Maïzena en 0,5 deel water. Meng alles goed door elkaar. Voorbeeld: 400 gram zand, 200 gram Maïzena en 100 gram water. 2) Voeg Kleurstof, en eventueel geur-olie en glitter toe en roer alles door.
Spelideeën voor sensory bins Van links naar rechts en van boven naar onder:
1 Oefenen met het gebruiken van bestek door een knuffel of pop te "voeren". 2 Puzzelstukjes verstoppen onder het materiaal, steeds een stukje zoeken en deze dan bij de puzzel leggen.
3 Kleine figuurtjes verstoppen en deze met een pincet er uit halen.
4 Kleine 'diamantjes' of speelfiguurtjes verstoppen, zoeken en op kleur sorteren
5 Letters, vormen of rekensommen oefenen in sensorisch materiaal. Dit gaat het beste in zand, suiker, zout of rijst. Schrijven met een stokje is ook mogelijk in klei.
Gebruik bijvoorbeeld voorbeeldkaartjes met de letters, een oefenboek met sommen of teken om de beurt een figuur en laat de ander raden wat het is.
Veel speelplezier!